Je bekijkt nu Lanceer jouw online programma in 10 weken!

Lanceer jouw online programma in 10 weken!

Je wilt het al heel lang – een online training lanceren. Maar je bent druk met 1-op-1 sessies of uitvoerend klantwerk en het komt er steeds niet van. Toch hoeft het niet lang te duren om een online training te ontwikkelen! Met dit stappenplan lanceer jij binnen 10 weken je online training!

Stap 1 – Waarom wil je een online programma toevoegen aan je aanbod?
Doe je ogen dicht en zie voor je hoe het zou zijn als je jouw online programma “ready to go” hebt. Scheelt het tijd in je agenda? Brengt het meer rust? Draagt het bij aan een stabielere inkomstenstroom? Zie dit voor je, voel hoe dit voelt. Schrijf dit op voor jezelf en kom hierbij terug zodra het even moeilijk wordt, je vastloopt, of je je motivatie om verder te gaan met ontwikkelen even kwijt bent.

Stap 2 – Wie is je doelgroep?
Voor welke klanten wil jij je online training ontwikkelen? Misschien heb je al met veel klanten 1-op-1 gewerkt en heb je dus een heel duidelijk beeld van wie jouw ideale klant is. In dit geval raad ik je aan om de klant met wie je het allerliefste werkt voor je te zien wanneer je je online training ontwikkelt; dit maakt het makkelijker om te kiezen welke informatie je wel en niet in je training wilt opnemen en ook hoe je deze informatie wilt presenteren (tone of voice, contenttype, etc.).

Weet je nog niet precies wie jouw doelgroep is?

Bedenk dan waar jij graag een training over wilt ontwikkelen en ga op onderzoek uit: zijn de mensen waarvan jij denkt dat ze de training interessant zouden kunnen vinden, ook daadwerkelijk geinteresseerd? Voer een doelgroeponderzoek uit en stel hierbij gerichte vragen om erachter te komen of jouw potentiele doelgroep op jouw training zit te wachten of zo niet; hoe je jouw plan/onderwerp kunt bijstellen zodat deze wel goed aansluit op de behoefte van de markt.

Stap 3 – Wat is het eindresultaat?
Welk eindresultaat wil je jouw klant bieden? Het gaat hierbij niet zozeer om wat je aanbiedt in de training (modules, specifieke lessen) maar echt om het eindresultaat. Bijvoorbeeld: val 10 kilo af in 10 weken. Creëer je eigen website in 10 eenvoudige stappen. Enzovoort. Hoe duidelijker je het uiteindelijke resultaat voor ogen hebt en hoe beter dit aansluit bij de behoefte van jouw ideale klant, des te groter de kans dat je jouw training aan de lopende band zult verkopen!

Stap 4 – Brainstormen
Nu je je doelgroep duidelijk hebt omschreven en je weet richting welk eindresultaat je je doelgroep wilt leiden, kun je gaan brainstormen over de inhoud van je online training. Schrijf alles wat in je opkomt op post-its of in een mindmap. Je hoeft nog geen bepaalde volgorde of mate van belangrijkheid te bepalen. Dat komt later. Zodra alles uit je hoofd is laat je het even rusten en ga je door naar stap 5.

Stap 5 – Begin aan het einde
In stap 3 beschreef je al wat het eindresultaat van jouw training is. Door middel van het opstellen van leerdoelen ga je naar dit eindresulaat toe werken. Welke stappen moet jouw cursist zetten om tot het gewenste eindresultaat te komen? Deze stappen vormen de leerdoelen. Let wel op dat je de leerdoelen in moeilijkheidsgraad laat toenemen. Een goed voorbeeld van een leerdoel van een eerste module kan bijvoorbeeld beginnen met “beschrijf”, terwijl je in de latere modules meer wilt gaan richting “toepassen”. Ingewikkeld? Geen zorgen! Wij zorgen er samen voor dat jouw training ook didactisch gezien ijzersterk in elkaar zit!

Stap 6 – Blauwdruk
Je hebt het eindresultaat helder voor ogen en ook de stappen die jouw cursist mag zetten om daar te komen (leerdoelen). Nu mag je deze opzet in een “blauwdruk” gaan gieten. Dit betekent dat je schematisch gaat uittekenen hoe jouw online training eruit komt te zien. In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een blauwdruk.

Stap 7- Lessen maken
Zodra je helder hebt welke stappen jouw cursisten gaan zetten, kun je lessen gaan maken. Let er bij het maken van de lessen op dat ze afwisselend zijn. Gebruik afwisselend tekst, video, audio, gifjes, animaties, infographics, etc. Maak je lessen ook niet te lang. We raden je aan om gebruik te maken van het principe van microlearning – hierbij breek je het lesmateriaal op in kleine stukjes waarvoor de cursist niet langer dan 3-4 minuten nodig heeft om de informatie tot zich te nemen.

Voor video’s gebruik ik zelf Screencast-O-Matic (gratis).
Voor audio gebruik ik Audacity (gratis).
Voor het filmen gebruik ik deze webcam.
Voor duidelijk geluid gebruik ik deze headset.

Stap 8 – Begeleiding & community
Welke mate van begeleiding wil je jouw cursisten aanbieden? Wil je een community toevoegen aan je online training? Bied je 1-op-1 begeleiding aan? Geef je wekelijkse of maandelijkse Q&A’s? Vragen om even bij stil te staan voordat je je training lanceert. Denk hierbij vooral na wat goed past bij JOUW leven. Hoe aanwezig wil je zijn? Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan begeleiding bij je online programma? En wat heeft jouw klant nodig? Zelf gebruik ik Circle voor mijn community. Een superfijn en overzichtelijk platform waar je cursisten op elk moment met elkaar en met jou kunnen connecten.

Stap 9 – Kies je platform
Dit is een van de vragen die mij het vaakst gesteld wordt: welke platform moet ik kiezen voor mijn online training?

Zelf gebruik ik Thinkific.

Stel jezelf deze vragen voor je een platform kiest:

❓Wie maakt er allemaal gebruik van en hoe zit het met hun computer skills?

❓Heeft het platform alle functies die ik graag wil (bijvoorbeeld een een chat en een community)?

❓Biedt het platform mijn cursisten de mogelijkheid om op elk moment om hulp te vragen als zij (technisch) vastlopen?

Daarnaast is het belangrijk om uit te vinden of het platform gebruiksvriendelijk is en hoe persoonlijk je het leren erin kunt maken.
Ook is het uiteraard ook belangrijk om te bepalen wat je aan het platform wilt uitgeven.

Stap 10 -Verkopen
En dan is het zover… je online training staat! Nu kan het verkopen beginnen! Gaat dat automatisch? Nee. Hier moet je wel wat voor doen. Maar, je online training maak je 1x en kun je nu dus wel eindeloos verkopen! Een aantal manieren om mensen warm te maken voor jouw online training is door aanwezig te zijn op social media of bijvoorbeeld door advertenties te draaien en hier een funnel aan te verbinden waarmee je inspireert en informeert. Of wat denk je van een website gevuld met goede SEO blogs?